Co to jest Yerba Mate?
Yerba mate, znana również jako ostrokrzew paragwajski (Ilex paraguariensis), to napar przygotowywany z wysuszonych i zmielonych liści oraz patyczków tej rośliny, tradycyjnie spożywany przez rdzennych mieszkańców Guarani w Ameryce Południowej.
Rodzaje Yerba Mate
Istnieją różne odmiany yerba mate, takie jak yerba argentyńska, paragwajska, brazylijska i urugwajska, różniące się smakiem i sposobem przygotowania.
Jak przygotować Yerba Mate?
Przygotowanie yerba mate wymaga suszu Yerba Mate, naczynka, bombilli i wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Proces parzenia obejmuje wsypanie suszu do naczynia, potrząsanie, zalewanie wodą, włożenie bombilli i odczekanie kilku minut.
Właściwości zdrowotne Yerba Mate
Yerba mate jest znana z właściwości pobudzających dzięki zawartości kofeiny. Posiada również właściwości obniżające poziom cukru we krwi, cholesterolu, wspomagające odchudzanie i ochronę wątroby.
Yerba Mate a Zdrowie
Chociaż yerba mate posiada wiele korzystnych właściwości prozdrowotnych, istnieją pewne wątpliwości dotyczące jej bezpieczeństwa. Nie podnosi ciśnienia krwi, ale może zawierać związki rakotwórcze, które powstają podczas procesu suszenia liści.
Przeciwwskazania i Dawkowanie
Yerba mate nie jest zalecana dla osób z chorobami serca, dzieci oraz kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Konkretne zalecenia dotyczące częstotliwości i ilości spożywania yerba mate nie zostały sformułowane.